Bruce Lipton i els principis de la biologia quàntica

Durant anys, de fet des de Newton i Descartes, segle XVII, hem viscut sota el paraigua d’una ciència centrada en la matèria, si més no en el món occidental. A principis del segle XX s’inicia el desenvolupament d’una ciència que mira en la direcció de l’energia, transitant un procés que ens porta de la física newtoniana a la física quàntica, d’allò que es pot mesurar de formes diverses a quelcom més subtil i intangible que ens obre a un món de possibilitats mai imaginat abans.

Entre molts altres tenim un referent fantàstic que ens ajuda a mirar i a entendre com ha sigut aquest procés i el valor que comporta per la vida en general, i per la vida humana en especial, un biòleg que es diu Bruce Lipton, que entre altres obres té dos llibres fascinants: “La biología de la creencia” (Palmyra), i “La biología de la transformación” (La esfera de los libros).

Lipton parla que la dinàmica essencial de la vida la podem observar en el funcionament de la cèl·lula, i que cada ésser humà és un gran organisme compost per milions i milions de cèl·lules, i que la nostra espècie és, en el fons, un gran organisme compost per milions de persones, i en cadascun d’aquests nivells de complexitat trobem les mateixes funcions i les mateixes dinàmiques, la qual cosa posa l’èmfasi en la importància que tots som importants i necessaris, i que no tenim futur si no el construïm plegats.

En un temps de confrontació i desesperança llegir i escoltar a Lipton és com trobar un oasi en mig d’un desert, i moltes som les persones assedegades per poder conviure en un món en el qual és prodigi el reconeixement i la inclusió, i la confiança i l’estimació, que són els fonaments per una vida basada en la realització personal i el bé comú.

Ens sembla una bona idea iniciar l’any 2021 llegint a aquest científic, biòleg, i ens atrevim a dir filòsof, i escoltant-lo en alguna de les seves conferències. Concretament hi ha una classe magistral a YouTube, que porta per títol justament “DR. BRUCE LIPTON. Conferencia: La biologia de la creencia”, que dura dues hores i escaig, que es fan curtes d’escoltar, tot i que certament hi ha parts en les quals parla de l’especificitat del funcionament de les cèl·lules que com argument científic tenen certa densitat, però és molt interessant arribar fins al final.